7 influencerských metrik, které vystřelí vaši značku ke hvězdám!

Jde vám hlava kolem ze všech těch metrik a statistik, které byste u influencerů měli sledovat? Teď už nemusí - přinášíme vám jejich snadný přehled, díky kterému se v influencer marketingu snadněji vyznáte.

Nejste si jisti, jestli je pro vaši značku důležitější dosah influencera, nebo třeba míra zapojení jeho fanoušků? Od teď už si s influencerskými metrikami hlavu lámat nemusíte. Připravili jsme pro vás totiž jejich stručný a hlavně pochopitelný přehled! 

Publikum + zapojení + dosah =  svatá trojice při výběru influencerů

Nejdříve se pojďme vrhnout na vysvětlení metrik, které jsou pro vás klíčové, když si influencery pro svou kampaň teprve vybíráte:

1. POČET SLEDUJÍCÍCH

Takový influencer může mít 100 tisíc sledujících, ale klidně i jen pár jednotek tisíců. To ale neznamená, že byste ho měli zavrhnout - naopak! Mikro influenceři mají úzký vztah se svým publikem a bývají segmentově zaměření, takže se vám spolupráce s nimi může vyplatit. O tom, proč jsou menší influenceři schopni vaši značku komunikovat té správné cílové skupině, si přečtěte v našem blogovém příspěvku.

2. MÍRA ZAPOJENÍ (ENGAGEMENT RATE)

Máte pocit, že už jste výraz engagement párkrát slyšeli? Tak to se vůbec nedivíme, vždyť to je jedna z klíčových metrik na sociálních sítích. A co Engagement rate neboli míra zapojení u influencerů udává? Je to snadné: jak moc fanoušci na obsah influencera reagují. Lajkují jeho příspěvky? Komentují jeho fotky? Zkrátka - čím vyšší engagament, tím více fanoušci s obsahem influencera interagují. Jde o poměr lajků a komentářů k počtu sledujících. Optimální je, pokud je průměrná míra zapojení alespoň 3 %.

3. DOSAH (REACH)

Dejte si pozor a nezaměňujte velikost publika s dosahem influencera. To, že má influencer určitý počet fanoušků, neznamená, že se jeho obsah ukazuje všem fanouškům. Dosah jde ruku v ruce s mírou zapojení, měli byste tak hledat influencery, kteří mají jak velký dosah (samozřejmě relevantní k velikosti jejich publika), tak kvalitní míru zapojení fanoušků. Fajn je, pokud průměrný reach dosahuje alespoň 30 % z celkového počtu fanoušků influencera.

V naší databázi influencerů si můžete snadno a přehledně prohlédnout statistiky a klíčové metriky více než 5 tisíc českých a slovenských influencerů. 

Při vyhodnocení se zaměřte i na cenu

Spolupráci s influencerem už máte za sebou? Bezva! Teď se ale potřebujete vyznat I v metrikách, které byste měli sledovat v rámci vyhodnocení kampaně. A my je pro vás máme opět přehledně připravené:

4. ZAPOJENÍ U PŘÍSPĚVKU (POST ENGAGEMENT)

Jéje, zase ten engagement, co? Jenže tentokrát už nesledujete celkovou průměrnou míru zapojení u influencera, ale zaměříte se jen na příspěvky, které influencer zveřejnil v rámci spolupráce s vaší značkou. Vyzval influencer své fanoušky k interakci (například prostřednictvím otázky nebo soutěže)? V tom případě je pravděpodobné, že se zapojení neboli engagement u příspěvku zvýšil. Pokud příspěvek zůstal bez povšimnutí fanoušků (nedávali mu lajky ani ho nekomentovali), tak je engagement nízký a zřejmě to nebyl správný způsob komunikace.

5. DOSAH PŘÍSPĚVKU (POST REACH)

Ano, i metrika reach přijde ještě jednou na řadu. Tentokrát jde o dosah konkrétních příspěvků v rámci vaší spolupráce s influencerem. Pokud s influencerem vymyslíte opravdu zábavný, vtipný nebo zajímavý obsah, je pravděpodobné, že ho samotní fanoušci či sledující budou dál sdílet, a tím pádem se dosah zvýší. Pokud se dosah příspěvku blíží k počtu sledujících influencera, jde o mimořádně super výsledek.

6. IMPRESE PŘÍSPĚVKU (POST IMPRESSION)

Zatímco dosah příspěvku měří počet unikátních lidí, kteří viděli daný příspěvek, tak imprese znamená celkový počet zobrazení příspěvku. Imprese bývá větší než dosah, protože ten stejný příspěvek se mohl jednomu uživateli zobrazit i vícekrát. Děje se tak většinou, když má příspěvek zároveň i vysokou míru zapojení (engagement) - fanoušci ho komentují, diskutují u něj a k příspěvku se tak klidně opakovaně vracejí. A to je pro vás win-win situace!

7. CENA ZA DOSAH (COST PER REACH)

Jestli je pro vás klíčové, aby se příspěvek dostal k co nejvíce uživatelům, tak pravděpodobně budete sledovat cenu za dosah. Laicky řečeno: informaci, na jakou částku vás průměrně vyšel jeden člověk, který příspěvek viděl.

V Lafluence máme tým konzultantů, který vám všechny metriky ochotně vysvětlí a pomůže s pochopením reportingu kampaní 

Zvolili jste výkonnostní, nebo naopak brandovou kampaň? To rozhodne o dalších metrikách

Jasně, existuje i spousta dalších kvantitativních i kvalitativních metrik, které můžete sledovat. Vždy záleží na tom, jaký byl cíl vaší kampaně. Můžete se třeba zaměřit na tzv. sentiment komentářů (byly komentáře fanoušků pozitivní a k věci? Nebo naopak tzv. mimo mísu?) nebo zvýšení počtu vašich sledujících - v případě, že influencer označil váš profil. Pokud byla kampaň čistě výkonnostní, měli byste se zaměřit na měření konkrétních konverzí, na kterých jste se s influencerem domluvili - třeba na počet návštěv webu nebo landing page, počet objednávek zboží/služby a nebo třeba na počet využití slevového kódu, který jste influencerovi pro kampaň poskytli.

Máte otázky?

Naši konzultanti tu jsou, aby vám poradili.

Zeptejte se nás