Jak si vede Mareš, Kurková nebo Adam Ondra? Přinášíme nové žebříčky influencerů!

V Lafluence jsme připravili čerstvé žebříčky instagramerů. Narazil Leoš Mareš v počtu fanoušků na svůj strop? Podařilo se Dominiku Ferimu zastavit úpadek followerů? A kdo je skokanem čtvrtletí?

Stejně jako loni se ve čtvrtletních žebříčcích zaměřujeme nejen na nejsledovanější instagramové tvůrce, ale také na skokany čtvrtletí a na aktuální přehled nejoznačovanějších brandů mezi influencery.

Z mužů se na prvním místě českých instagramerů stále bezkonkurenčně drží fotbalista Petr Čech, kterého sleduje už přes 2 a půl milionu followerů z celého světa. Od druhé příčky, kterou obsadil kontroverzní sportovec Tomáš Chlup, ho tak dělí rozdíl takřka milion sledujících, což je pořádný náskok. "Předběhnout Leoše Mareše v počtu sledujících na Instagramu nebyl cíl, stalo se. Dnes je těžké profil nastartovat, většinou funguje dělat šílenosti,” prohlásil Chlup v DVTV.

Narazil Leoš Mareš na svůj strop?

Leoš Mareš se v našich žebříčcích už delší dobu drží na třetí pozici. Publikum mu výrazně neklesá a ani nestoupá, je tedy možné, že v počtu sledujících zkrátka narazil na svůj strop - alespoň co se českých fanoušků týče. Vzhledem k tomu, že své posty přidává v češtině a že na rozdíl od Petra Čecha či Tomáše Chlupa mezi zahraničním publikem známý není, dá se předpokládat, že mu publikum razantně stoupat už ani nebude.

Na čtvrtém místě se s počtem 919 tisíc sledujících umístil influencer Jirka Král, kterému však publikum naopak velmi zlehka klesá. Možná na to má vliv fakt, že Jirka Král poslední měsíce přidává rodinně zaměřený obsah (před rokem se mu narodil syn), což nemusí být zajímavé pro jeho bývalé herní fanoušky. Změna ovšem nastala na posledním místě našeho žebříčku. Pátým nejsledovanějším českým instagramerem je nově sportovní lezec a olympionik Adam Ondra, který nejen že se svým počtem 917 tisíc fanoušků k 31. březnu atakuje Jirku Krále, ale zároveň předběhl influencera a youtubera Jana Macáka.

Dominik Feri se nepřestává propadat

A jak jsou na tom ostatní nejsledovanější tvůrci z Česka? Publikum stoupá také zpěváku Benovi Cristovao nebo influencerovi Kovymu, zatímco takový Dominik Feri se stále propadá níže i přesto, že po delší odmlce začal být na Instagramu opět aktivní. 

Karolína Kurková poskočila na druhé místo 

A co české instagramové influencerky? Přes dva miliony sledujících se přehoupla malířka Silvie Mahdal, která ještě na konci loňského roku měla “jen” 1,8 milionu fanoušků. Stejně jako v případě Petra Čecha tvoří její publikum především zahraniční uživatelé (USA, Indie, Brazílie atd.). V České republice není paradoxně takřka vůbec mediálně známá. 

Na druhé místo poskočila modelka Karolína Kurková, která nově přesáhla magickou hranici milion sledujících, a o něco málo předběhla modelku Anetu Mlčákovou. Na milion sledujících si ještě musí počkat čtvrtá v pořadí, influencerka Anna Šulcová (955 tisíc sledujících), stejně tak zpěvačka Monika Bagárová, kterou ke konci prvního čtvrtletí sledovalo 935 tisíc sledujících. U obou z nich je ovšem důvěryhodnost sledujících, kterou v databázi u influencerů měříme, na dobré úrovni (přes 80 %).

Veronika Rajek překvapila enormním skokem

Co se týče slovenských influencerů, astronomický nárůst sledujících jsme zaznamenali u modelky Veroniky Rajek. Na konci roku 2022 měla 2,4 milionu sledujících, zatímco dnes jich má takřka 4 a půl milionu - jde tedy o téměř o dvou milionové navýšení! Druhá v pořadí, Lucie Javorčeková, měla konci kvartálu 3,1 milionu sledujících.

Ze slovenských mužů se na prvním místě drží sportovec Peter Sagan s necelými 2 miliony sledujícími. Jeho důvěryhodnost fanoušků, tedy procento věrohodných sledujících, je dle naší databáze vysoké - 83,2 %. Z nejsledovanějších mužských slovenských influencerů stojí za zmínku Daniel Štrauch, který se loni zúčastnil česko-slovenské verze reality show Survivor. Zatímco ještě na podzim měl přes milion sledujících, ke konci prvního kvartálu letoška jich jich bylo 978 tisíc, publikum mu tedy pomalu klesá.

Gastro se na Instagramu neomrzí

A pojďme konečně na skokany čtvrtletí, možná skoro nejzajímavější kategorii! Žebříček se každý kvartál proměňuje a je ovlivněn jak nejrůznějšími společenskými trendy, tak třeba tím, zda se daní tvůrci objevili v nějaké televizní reality show. Do žebříčku zařazujeme tvůrce, jejichž aktuální počet followerů je vyšší než 20 tisíc a jejichž důvěryhodnost sledujících je alespoň 80 %.

První místo, tedy profil s největším procentuálním nárůstem followerů za první čtvrtletí letošního roku, obsadil účet s názvem To je žrádlo, jehož autor těží z velké základny fanoušků na TikToku (240 tisíc sledujících), kde je velmi aktivní. Jak už název napovídá, jeho zaměření je jasné - jídlo a tipy na místa, kde se najíst. Nejen stejné zaměření, ale i podobné jméno profilu má už poměrně známý recenzent fast foodů Grigory Makarian, který vystupuje pod přezdívkou Jdeme žrát.

Druhou příčku v pozici skokanů si vysloužil youtuber Jan Špaček s účtem Fabulace Jana Špačka, který se zaměřuje se na originální politická videa a kterému publikum za poslední 3 měsíce na Instagramu stouplo o 273 %.  Účet má také na HeroHero, kde si fanoušci mohou předplatit přístup k jeho tvorbě.

Cestovatelské tipy uživatele baví

Třetí i čtvrté místo obsadili tvůrci, kteří se zaměřují na cestování. Marťa a Matěj se na profilu Umění cestovat podílejí o tipy z cestování po celém světě a realizují zájezdy a výlety na klíč. Profil je vizuálně sladěný a kombinuje fotografie s grafikou. Na Spotify vyvěsili jeho tvůrci nový stejnojmenný podcast a stejně jako Jan Špaček mají profil na HeroHero. Je tedy vidět, že si čeští influenceři už zcela osvojili nástroje nabízející fanouškům předplatné jejich tvorby. Čtvrtý skokan v pořadí, cestovatel s nickem Lowkosťák, přidává především videa, ve kterých radí followerům nejrůznější tipy a triky na levné cestování.

Kdo pětici skokanů uzavírá? Uživatelka Jana, která pod přezdívkou Štumbyna svým sledujících přináší příspěvky zaměřené na recepty, vaření a nejrůznější domácí návody. Jana provozuje i svůj vlastní e-shop, kde prodává různé designové vybavení do bytu.

Módní značky označují influenceři nejraději

A které značky čeští a slovenští influenceři toto čtvrtletí nejčastěji označovali? Stejně jako minulý rok jsou to především módní značky. Na prvním místě se drží Zara, dále v první desítce najdeme známé brandy jako H&M, CCC nebo Zalando, ale i značku Official. A jiné než módní instagramové brandy? Čeští influenceři rádi označují třeba drogerii DM a slovenští influenceři profil stanice TV Markíza. Do první desítky se tentokrát neprobojovala značka About You, která s influencery pravidelně spolupracuje. 

Díky naší databázi získáte detailní statistiky influencerů

Profily brandů, které influenceři nejčastěji označují, měříme ve funkci nazvané Spřízněnost se značkami. V naší Databázi influencerů ovšem můžete prozkoumat i další statistiky českých a slovenských influencerů - například počet sledujících a jejich vývoj, důvěryhodnost sledujících, dosažitelnost publika, průměrný počet lajků a komentářů, míru zapojení publika a také kvalitu míry zapojení, dosah, imprese, počet zhlédnutí, věk, pohlaví a původ publika a samozřejmě také zájmy publika či influencera.

Máte otázky?

Naši konzultanti tu jsou, aby vám poradili.

Zeptejte se nás