Nedosažitelný Petr Čech i upadající Dominik Feri. Prohlédněte si nejvlivnější Čechy na Instagramu!

Dříve jsme celebrity obdivovali v časopisech a na televizních obrazovkách, dnes je sledujeme na Instagramu. Kdo jsou nejúspěšnější čeští a slovenští influenceři? A kteří z nich slaví úspěch i v zahraničí?

V Lafluence jsme razantně navýšili počet influencerů v naší Databázi influencerů (nově jich v ní najdete přes 10 tisíc!) a k této příležitosti jsme pro vás také připravili aktuální grafy ze světa českých a slovenských influencerů na Instagramu. Pojďte se podívat, kteří čeští instagrameři jsou nejúspěšnější, jací z nich mají zároveň nejvíce zahraničních fanoušků a nebo kolik lidí přestalo sledovat Dominika Feriho po jeho jarní kauze.

Astronomický náskok Petra Čecha

Pětici nejpopulárnějších českých influencerů na Instagramu vévodí s velkým náskokem fotbalista Petr Čech, kterého aktuálně sleduje přes 2,1 milionu sledujících. Většinu jeho publika ovšem tvoří fanoušci z Velké Británie, kde fotbalový brankář působí. Podobně na tom je i druhý nejsledovanější influencer v pořadí, CrossFit sportovec Tomáš Chlup. I on má sledující převážně ze zahraničí, narozdíl od Petra Čecha ovšem v Česku nepatří mezi mainstreamové celebrity. Další trojici nejúspěšnějších českých Instagramerů tvoří jména, která jsou českému uživateli dobře známá (a díky čemuž mají převážně české publikum) - Leoš Mareš, Dominik Feri a Jirka Král

Detailní statistiky českých mužů na Instagramu najdete v naší Databázi influencerů.

Mimochodem, Dominiku Ferimu publikum kvůli jeho jarní kauze stále klesá. Zatímco v polovině května letošního roku ho na Instagramu sledovalo ještě 1 149 505 uživatelů, dnes má pouze 947 tisíc sledujících a číslo se stále zmenšuje. Od začátku jeho kauzy mu tak dalo vale přes 200 tisíc sledujících!

Česká umělkyně, kterou zná celý svět. Kromě nás.

A jak jsou na tom české ženy? Instagramerkám jednoznačně vévodí kreslířka Silvie Mahdalová, přestože je mezi českým publikem spíše neznámá. Přitom ji sleduje 1,3 milionu uživatelů, tedy dokonce více než zmiňovaného Leoše Mareše, který je mezi českými muži na třetím místě. Jakto, že je tedy Silvie Mahdalová na Instagramu tak populární? Proslavila se tím, že tvoří realistické kresby tužkou a fanoušky má doslova po celém světě.

Další tři jména nejpopulárnějších českých influencerek už pravděpodobně znát budete - na druhém místě je modelka Karolína Kurková, třetí místo obsadila herečka Anna Šulcová, pátou pozici zpěvačka Monika Bagárová. A kdopak je na předposlední, tedy čtvrté pozici? Modelka Aneta Mlčáková, známá především ve Švýcarsku a Itálii.

Detailní statistiky českých žen na Instagramu najdete v naší Databázi influencerů.

Slováci milují sportovce a modelky

Zatímco v České republice pocházejí nejúspěšnějších mužští influenceři z různých odvětví (sport, kultura, hudba…), na Slovensku jsou tři z pěti nejúspěšnějších influencerů sportovci. Zcela nejpopulárnější je cyklista Peter Sagan, který nyní atakuje hranici 2 milionů sledujících.

U žen za zmínku stojí modelka Lucia Javorčeková, která má před ostatními influencerkami tak velký náskok, že ji dokonce sleduje ještě více followerů než zmíněného Sagana. Aktuálně má totiž 2,1 milionu sledujících, tedy stejný počet jako nejúspěšnější český influencer Petr Čech. Drtivá většina jejich fanoušků ovšem pochází z Itálie, kde Javorčeková mnoho let bydlela. 

Prohlédněte si detailní statistiky jakéhokoliv influencera!

Jak už jsme zmínili, v naší Databázi influencerů nově najdete statistiky o více než 10 tisících českých a slovenských influencerech. Samozřejmostí je filtrace podle základních sociodemografických údajů (věk, pohlaví, geografie) a zájmů influencerů, stejnou filtraci ovšem můžete použít i pro samotné fanoušky. Můžete se tak třeba podívat, která věková skupina nejčastěji sleduje Leoše Mareše nebo odkud pocházejí fanoušci Bena Cristovao nebo Nikol Štíbrové.

Mezi další základní filtry patří třeba dosah, průměrná míra zapojení fanoušků nebo hledání podle hashtagů a zmínek. U každého influencera si navíc můžete prohlédnout vývoj jeho sledujících na Instagramu za posledních 6 měsíců a ověřit si také kvalitu publika - zda jde o reálné uživatele. Jak můžete vidět na grafu, více než polovinu influencerů v naší Databázi tvoří ženy.

Co se týče velikosti publika, nejvíce je v Databázi menších neboli mikro influencerů - tedy těch, kteří mají 5 000 - 20 000 fanoušků. A právě dobře zvolený menší influencer je schopný značku komunikovat té správné cílové skupině. Pravděpodobně vás nepřekvapí, že mega influencerů s počtem 250 tisíc a více sledujících je nejméně, ale přesto jich v databázi najdete rovných 185!

Vyzkoušejte Databázi influencerů

Najít vhodného influencera zkrátka nikdy nebylo snazší! Nejen, že v Databázi influencerů najdete ideální tvůrce pro své kampaně, ale zároveň si i ověříte kvalitu jejich publika. A jako bonus na vás čeká facelift databáze!

A na které metriky se u každého influencera můžete podívat? Prozkoumat lze počet sledujících a jejich vývoj, důvěryhodnost sledujících, dosažitelnost publika, průměrný počet lajků a komentářů, míru zapojení publika a také kvalitu míry zapojení, dosah, imprese, počet zhlédnutí, věk, pohlaví a původ publika a samozřejmě také zájmy publika či influencera.

Máte otázky?

Naši konzultanti tu jsou, aby vám poradili.

Zeptejte se nás