Těhotnej kuchař skokanem čtvrtletí. Nejoznačovanějšími značkami Zara a H&M.

Komu na českém a slovenském Instagramu za poslední 3 měsíce nejvíce stoupl počet sledujících? Které tváře se staly skokany uplynulého kvartálu? Přinášíme vám naše pravidelné čtvrtletní žebříčky nejsledovanějších influencerů!

Absolutním skokanem uplynulého kvartálu se stal Těhotnej kuchař, kterému se za poslední 3 měsíce zvýšilo instagramové publikum o více než 900 %.  Ke konci června dosáhl na 122 tisíc sledujících a nyní, jen 2 týdny po novém kvartálu, má dokonce už 140 tisíc sledujících. Může se tak radovat z toho, že je aktuálně jedním z nejpopulárnějších kuchařských influencerů v Česku.

Na prvním místě se však v Databázi influencerů i po uplynulém kvartálu stále drží fotbalista Petr Čech, kterému za poslední čtvrtletí stouplo na Instagramu publikum o 200 tisíc sledujících, a nyní se tak pyšní rekordním počtem 2,4 milionu sledujících z celého světa. Z pětice nejsledovanějších českých mužských instagramerů naopak v posledním čtvrtletí vypadl bývalý politik Dominik Feri. Jak jsme v Lafluence předpovídali v dubnu, jeho fanouškovská základna se nepřestala zmenšovat.

Feriho v žebříčku nahradil influencer a youtuber Jan Macák alias MenT s 860 tisíci sledujícími, který kontroverzního politika předběhl o 40 tisíc sledujících. Čtyřiadvacetiletého Jana Macáka Forbes v letošním roce dokonce umístil do prestižního žebříčku 30 pod 30.

Co se týče dalších zástupců mužských influencerů z Česka, bez výraznějšího nárůstku zůstává na druhém místě CrossFit sportovec Tomáš Chlup (1,3 milionu sledujících) a na třetím moderátor Leoš Mareš (1,1 milionu sledujících). Na čtvrtém místě se drží influencer Jirka Král s 932 tisíci sledujícími, který se však před několika týdny stal otcem. Je proto možné, že v následujících měsících nasbírá nové fanoušky, které bude zajímat jeho rodinný život, zatímco dříve Jirku Krále kvůli jeho hernímu obsahu sledovalo spíše dospívající publikum.

Karolina Kurková si o pozici pohoršila

A jak jsou na tom české influencerky? I u nich se pořadí tento kvartál trochu pozměnilo. Blogerka Anna Šulcová o 10 tisíc předběhla modelku Karolínu Kurkovou (960 tisíc sledujících), která je tak nyní na rozdíl od minulého kvartálu až na 4. místě. 

Žebříčku českých influencerek ovšem stále s velkým náskokem vévodí malířka Silvie Mahdal, kterou nyní sleduje přes 1,7 sledujících z celého světa, a je tak možné, že v tomto kvartálu překoná jako první česká žena magickou hranici 2 milionů sledujících. Na druhém místě ji následuje modelka Aneta Mlčáková (980 tisíc sledujících). Pětici nejúspěšnějších českých influencerek na posledním místě uzavírá zpěvačka Monika Bagárová s 892 tisíci sledujícími.

Ztráta 2 milionů sledujících!

Pořádné zemětřesení zažil ovšem instagramový svět našich sousedů. Nejsledovanější slovenská influencerka, modelka Lucia Javorčeková, totiž na několik týdnů přišla o svůj profil, na kterém se ještě v minulém kvartálu pyšnila bezkonkurenčními 2,2 miliony sledujícími! Javorčeková si sice založilal nový profil, nasbírala na něm 30 tisíc fanoušků,  ale nyní je už opět aktivní její původní profil (s jinou přezdívkou).

Na druhém místě slovenských influencerek zůstává modelka Veronika Rajek (1,3 milionu sledujících), následovaná influencerkami Zuzanou Plačkovou (860 tisíc sledujících), Lucií Hruškovou (791 tisíc sledujících) a zpěvačkou Darou Rolins (688 tisíc sledujících).

Na Slovensku bodují sportovci

Co se týče slovenských mužů, na prvním žebříčku se drží cyklista Peter Sagan, který aktuálně těsně atakuje hranici 2 milionů sledujících a možná se mu ji podaří zdolat v aktuálním kvartálu. Sagana následuje Daniel Štrauch s milionem sledujících, který se na jaře zúčastnil česko-slovenské verze reality show Survivor. Na třetí místo se z pátého skokově posunul paralympijský sportovec Jozef Metelka (995 tisíc sledujících), který přitom ještě na konci roku 2021 v žebříčku vůbec nebyl. Kvalita jeho fanoušků je nicméně dle metrik databáze (důvěryhodnost sledujících, míra zapojení fanoušků, kvality míry zapojení) diskutabilní. Čtvrté a páté místo obsazují sportovci Martin Škrtel (888 tisíc sledujících) a Marek Hamšík (851 tisíc sledujících).

Influenceři nejčastěji spolupracují s módními brandy

Od jara v naší Databázi influencerů měříme také tzv. spřízněnost se značkami, tedy profily brandů, které influenceři ve svých postech nejčastěji označují. Mezi nejoznačovanější značky v klasických instagramových příspěvcích českých a slovenských influencerů patřily v posledním kvartálu například módní brandy Zara a H&M, televizní stanice Markíza, organizace Oktagon MMA nebo známá obuvní značka CCC. 

U influencerů, kteří mají alespoň 25 tisíc sledujících a větší než 2% engagaement rate fanoušků, měříme i označování značek v jejich instagramových stories. A právě ve storíčkách vedou značky About You, Zalando, Aktin, Ladylab a CCC.

Získejte přístup ke statistikám všech influencerů

Zajímají vás influencerské statistiky? V naší Databázi influencerů můžete prozkoumat statistiky více než 10 tisíc českých a slovenských influencerů! Podívat se můžete na počet sledujících a jejich vývoj, důvěryhodnost sledujících, dosažitelnost publika, průměrný počet lajků a komentářů, míru zapojení publika a také kvalitu míry zapojení, dosah, imprese, počet zhlédnutí, věk, pohlaví a původ publika a samozřejmě také na zájmy publika či influencera.

Máte otázky?

Naši konzultanti tu jsou, aby vám poradili.

Zeptejte se nás