Kdo je skokanem českého Instagramu? Prohlédněte si nové hvězdy ze světa influencerů!

Kterým tvářím letos rekordně stouplo instagramové publikum? A jaké značky čeští a slovenští influenceři v posledních měsících nejčastěji označují? Přinášíme vám aktuální influencerské žebříčky!

Se závěrem roku jsme se v Lafluence zaměřili na influencery, kteří skýtají potenciál pro spolupráce, ale firmy je možná ještě neobjevily. Podívali jsme se totiž, kterým českým a slovenským influencerům na Instagramu za poslední půlrok nejvíce stouplo publikum! Vyřadili jsme z nich ty, jejichž fanoušky jsme detekovali jako nedůvěryhodné (tedy dost možná nakoupené nebo falešné), a zároveň jsme se zaměřili na ty, kteří mají alespoň 25 tisíc sledujících. Které tváře se tedy staly influencerskými skokany? Pojďme si je představit!

Absolutní instagramovou skokankou posledních měsíců se stala čerstvě dvacetiletá modelka Sabina Tomková. Publikum ji od června stouplo o neuvěřitelných 1500 % - zatímco v červnu letošního roku ji sledovalo jen necelých 10 tisíc fanoušků, nyní se může pyšnit takřka 155 tisíci sledujícími, z nichž většina pochází z České republiky. Z podobného procentuálního nárůstu se raduje také Dominik Valachovič, kterému publikum za poslední půlrok stouplo o 1400 %, a nyní má tak 162 tisíc sledujících.

Účast v televizní soutěži zajistí příliv sledujících

Třetím skokanem je Tadeáš Kuběnka, který se zúčastnil televizní reality show Like House 2. Tadeáš se nyní těší z takřka 60 tisíc fanoušků, zatímco na konci června jich měl jen něco málo přes 9 tisíc. Sám o sobě tvrdí, že je “moravskou ikonou, která boří český internet nejen ostrým slovníkem, ale také talentem v oblasti makeupu.” 

Více než 500% nárůst sledujících potěšil také autorku profilu Baking with Kate, která se na svém instagramovém profilu zaměřuje na slané i sladké recepty. Nyní ji sleduje přes 52 tisíc fanoušků a její publikum nadále roste. Pětici skokanů doplňuje Sára Bergmannová, účastnice letošní série Love Islandu, jejíž počet sledujících dosáhl 52 tisíc, zatímco v červnu jich měla pouhých 15 tisíc.

Těhotnej kuchař popularitu neztrácí

A jak jsou na tom skokani z předchozího pololetí? Daří se jim navyšovat publikum, a nebo ho naopak začali ztrácet? Těhotnej kuchař, kterého jsme v červenci vyhlásili skokanem čtvrtletí, sledující stále nabírá, ale už ne takovým procentuálním tempem jako předtím. I tak se mu ale od začátku července podařilo publikum téměř zdvojnásobit, což je úctyhodný výsledek. Zatímco před půl rokem měl na Instagramu 121 tisíc fanoušků, nyní ho sleduje 211 tisíc sledujících.

Naopak influencerce Márie Hutirové alias Majkafreestyle, která v červenci obsadila druhé místo instagramových skokanů, počet sledujících za poslední měsíce klesl. Zatímco na konci června ji sledovalo 236 tisíc uživatelů, dnes jich má o 27 tisíc méně.

Nejsledovanějším českým influencerem zůstává Petr Čech

Co se týče celkově nejsledovanějších českých influencerů, tak ti na Instagramu zůstávají stejní - z mužu má nejvyšší počet fanoušků fotbalista Petr Čech a z žen malířka Silvie Mahdal, kterou sleduje především zahraniční publikum.

Na Slovensku se ovšem situace na první pozici změnila - modelka Veronika Rajek totiž v počtu sledujících předběhla modelku Lucii Javorčekovou. Sleduje ji rekordních 3,1 milionu uživatelů z celého světa! Ze slovenských mužů se na prvním místě stále s velkým náskokem drží cyklista Peter Sagan.

Nejčastěji influenceři označují módní brandy

A které konkrétní značky čeští a slovenští influenceři v letošním roce nejčastěji označovali? S velkým náskokem u influencerů vede oděvní značka Zara. Dále si v označování dobře vedly profily Miss Czech Republic, módní brand H&M, obuvní značka CCC Shoes a slovenská televizní stanice Markíza. Módní značky jsou celkově mezi influencery velmi oblíbené, protože do první desítky nejoznačovanějších instagramových brandů se dostaly také značky ABOUT YOU a Zalando.

Jak jsou na tom ostatní segmenty? Influenceři rádi označují například výživový brand Aktin, síť drogérií DM (na Instagramu je populární v Česku i na Slovensku) nebo českou mutaci časopisu Elle. Za zmínku stojí popularita slovenského profilu Tatry, který je oficiálním turistickým marketingovým kanálem slovenského pohoří.

Díky Databázi získáte detailní statistiky českých i slovenských influencerů

Profily brandů, které influenceři nejčastěji označují, měříme v Lafluence od jara letošního roku, ve funkci nazvané Spřízněnost se značkami. V naší Databázi influencerů ovšem můžete prozkoumat i další statistiky českých a slovenských influencerů - například počet sledujících a jejich vývoj, důvěryhodnost sledujících, dosažitelnost publika, průměrný počet lajků a komentářů, míru zapojení publika a také kvalitu míry zapojení, dosah, imprese, počet zhlédnutí, věk, pohlaví a původ publika a samozřejmě také zájmy publika či influencera.

 

Máte otázky?

Naši konzultanti tu jsou, aby vám poradili.

Zeptejte se nás